На данашњи дан 1979.године у Ла Коруњи, Шпанија, ККЖ Црвена звезда је савладао првака Мађарске БСЕ са 97-62 и постало шампион Европе! На тај начин црвено-беле грације су донеле прву од шест титула шампиона Европе за СД Црвена звезда.

Те 1979. године, у Ла Коруњи, дванаест девојака, дванаест грација, кошаркашица Црвене звезде је стајало на победничком постољу након убедљиве победе у финалу над мађарском екипом БСЕ од чак 35 поена (97-62). Најубедљивија победима у финалима свих времена.

Пре њих, редом су падали КИК, Сесто Сан Ђовани, АЗС и Мињор. Од првог до последњег минута, Звездине даме су наметале своју игру и незаустављиво хрлиле ка свом циљу. На крају, оне су се нашле на победничком постољу. Биле су Звездине звезде, а Европа је била њихова. Биљана Марковић, Јасмина Милосављевић, Гордана Вукмировић, Весна Ковачевић, Вукица Митић, Споменка Мрђеновић, Анђелка Вукмировић, Зорица Ђурковић, Наталија Бацановић, Софија Пекић, Јасмина Калићи, Драгана Пандуров, на челу са Страхињом Брацом АлагићемПетронијем Зимоњићем и Зораном Ковачићем су оствариле историјски успех – постали су први клуб у кошарци на просторима бивше Југославије који у својој витрини има пехар шампиона Европе. Иако нису путовале на финални меч у Ла Коруњу, за први тим су те сезоне биле лиценциране и Весна ДелићДушица Тушевијаковић и Драгица Лечић.

У финалу против екипе БСЕ, Звезда је потпуно доминирала. Сјајне партије су пружиле Јасмина Милосављевић и Зорица Ђурковић, које су убациле по 30 поена, скоро као цео мађарски тим. Звезду није пореметио ни излазак из игре Софије Пекић, која је у 34. минуту зарадила пету личну грешку. Црвено-беле су пред близу 4.000 гледалаца у Ла Коруњи већ на полувремену имале велику предност од 19 поена (47-28), а на крају су славиле са чак 35 поена разлике (97-62).

Пут до титуле

Играчице Поени
Марковић 2
Милосављевић 30
Г.Вукмировић
Ковачевић 2
Митић 4
Мрђеновић
A.  Вукмировић 2
Ђурковић 30
Бацановић 12
Пекић 15
Калић
Пандуров

Табела: Поени у финалу

КИК (Клермон Феран) 77:69 97:86
Сестро Сан Ђовани 69:67 86:67
АЗС (Позањ) 98:71 98:84
Мињор (Перник) 79:66 110:93
БСЕ (Мађарска) 97:62

Табела: Пут до титуле

Капитен тима Вукица Митић је подигла трофеј првака Европе, а Звезда је у тој сезони за само седам дана освојила триплу круну. Прво су 29. марта освојиле европски трон, одмах по повратку из Ла Коруње су 3. априла овериле титулу првака Југославије, да би 7. априла у витрине на Малом Калемегдану донеле и Куп.

Године су прошле, а ККЖ Црвена звезда памти. Данас се о тој екипи и даље прича. Њихова легенда је инспирација генерацијама које долазе. Показале сте нам пут и на томе вам хвала, а ми ћемо свим својим снагама покушати да вас учинимо поносним.