Na današnji dan 1979.godine u La Korunji, Španija, KKŽ Crvena zvezda je savladao prvaka Mađarske BSE sa 97-62 i postalo šampion Evrope! Na taj način crveno-bele gracije su donele prvu od šest titula šampiona Evrope za SD Crvena zvezda.

Te 1979. godine, u La Korunji, dvanaest devojaka, dvanaest gracija, košarkašica Crvene zvezde je stajalo na pobedničkom postolju nakon ubedljive pobede u finalu nad mađarskom ekipom BSE od čak 35 poena (97-62). Najubedljivija pobedima u finalima svih vremena.

Pre njih, redom su padali KIK, Sesto San Đovani, AZS i Minjor. Od prvog do poslednjeg minuta, Zvezdine dame su nametale svoju igru i nezaustavljivo hrlile ka svom cilju. Na kraju, one su se našle na pobedničkom postolju. Bile su Zvezdine zvezde, a Evropa je bila njihova. Biljana Marković, Jasmina Milosavljević, Gordana Vukmirović, Vesna Kovačević, Vukica Mitić, Spomenka Mrđenović, Anđelka Vukmirović, Zorica Đurković, Natalija Bacanović, Sofija Pekić, Jasmina Kalići, Dragana Pandurov, na čelu sa Strahinjom Bracom AlagićemPetronijem Zimonjićem i Zoranom Kovačićem su ostvarile istorijski uspeh – postali su prvi klub u košarci na prostorima bivše Jugoslavije koji u svojoj vitrini ima pehar šampiona Evrope. Iako nisu putovale na finalni meč u La Korunju, za prvi tim su te sezone bile licencirane i Vesna DelićDušica Tuševijaković i Dragica Lečić.

U finalu protiv ekipe BSE, Zvezda je potpuno dominirala. Sjajne partije su pružile Jasmina Milosavljević i Zorica Đurković, koje su ubacile po 30 poena, skoro kao ceo mađarski tim. Zvezdu nije poremetio ni izlazak iz igre Sofije Pekić, koja je u 34. minutu zaradila petu ličnu grešku. Crveno-bele su pred blizu 4.000 gledalaca u La Korunji već na poluvremenu imale veliku prednost od 19 poena (47-28), a na kraju su slavile sa čak 35 poena razlike (97-62).

Put do titule

Igračice Poeni
Marković 2
Milosavljević 30
G.Vukmirović
Kovačević 2
Mitić 4
Mrđenović
A.  Vukmirović 2
Đurković 30
Bacanović 12
Pekić 15
Kalić
Pandurov

Tabela: Poeni u finalu

KIK (Klermon Feran) 77:69 97:86
Sestro San Đovani 69:67 86:67
AZS (Pozanj) 98:71 98:84
Minjor (Pernik) 79:66 110:93
BSE (Mađarska) 97:62

Tabela: Put do titule

Kapiten tima Vukica Mitić je podigla trofej prvaka Evrope, a Zvezda je u toj sezoni za samo sedam dana osvojila triplu krunu. Prvo su 29. marta osvojile evropski tron, odmah po povratku iz La Korunje su 3. aprila overile titulu prvaka Jugoslavije, da bi 7. aprila u vitrine na Malom Kalemegdanu donele i Kup.

Godine su prošle, a KKŽ Crvena zvezda pamti. Danas se o toj ekipi i dalje priča. Njihova legenda je inspiracija generacijama koje dolaze. Pokazale ste nam put i na tome vam hvala, a mi ćemo svim svojim snagama pokušati da vas učinimo ponosnim.