Veliko priznanje i za Crvenu zvezdu i za naše devojke, Snežanu Bogićević i Nevenu Naumčev, stiglo je u vidu poziva na pripreme seniorske reprezentacije za duele protiv Luksemburga i Ukrajine.

Snežana i Nevena su prošle sve mlađe reprezentativne selekcije, a ovo im je prvi poziv za seniorsku reprezentaciju Srbije. One su prošle pripreme sa nacionalnim timom, a nadamo se da će u budućnosti biti oslonac novih uspeha.

Prvi poziv za seniorsku reprezentaciju je podstrek za dalji rad i nagrada za dosadašnji. Takođe, dosta znači za samopouzdanje i još veću motivaciju za predstojeće izazove. Marina je svojim uspesima pokazala koliko zna i nadam se da ću dosta toga naučiti od nje. Trudim se da usvojim što više dobrih saveta“, kaže Snežana Bogićević, najbolji strelac Crvene zvezde u dosadašnjem toku sezone sa 195 poena u oba takmičenja, 15 poena po meču u proseku, a sakupila je i 25 asistencija prema svojim saigračicama.

Nevena Naumčev je iznenađena pozivom u nacionalni tim, ali počastvovana time što je imala priliku da bude deo ekipe šampiona Evrope.

Poziv Marine Maljković za mene predstavlja veliku čast. Bila sam veoma iznenađena, ali me je i obradovao poziv i jedva sam čekala početak priprema sa reprezentacijom. Očekujem da ću napredovati u svim segmentima igre u budućnosti“.

Snežana i Nevena su bile najmlađe na spisku selektora Marine Maljković, ali su starije i iskusnije reprezentativke pomogle mladim nadama.

Snežana: “Nije lako biti jedan od najmlađih članova, ali i pored toga nije bilo nekih većih problema oko uklapanja i usvajanja određenih principa. Kroz mladu reprezentaciju sam prošla veoma sličan režim treniranja koji mi je pomogao da se veoma brzo i lako prilagodim. Sve reči hvale za devojke koje su bile na pripremama, odlično su nas prihvatile. Tamara Radočaj i Nevena Jovanović su uvek bile tu da nam pomognu i daju savet oko svih nedoumica koje smo imale i da se što bolje uklopimo u sistem rada“.

Nevena: “Vrlo su korektne i lepo su nas prihvatile. Posebno Crvendakić, Brajković i Radočaj, koje su nas savetovale kako što bolje da se uklopimo.”

Prisustvo bivše igračice Crvene zvezde, Aleksandre Crvendakić, bilo je od velikog značaja za Bogićević i Naumčev.

Da, svakako da je dosta značilo to što je ona bila tu. Odlične smo drugarice i mnogo nam je pomogla, kako svojim savetima tako i podrškom na terenu i van njega“, rekla je Bogićević, a Nevena Naumčev dodaje “puno znači, ona nam je sama prilazila i davala savete kako da se što lakše prilagodimo“.

Devojke su složne u konstataciji da su velikim trudom, radom i odnosom u Crvenoj zvezdi i mlađim kategorijama reprezentacije Srbije došle do toga da dobiju poziv i za seniorski tim. A složne su i u tome da košarkašice Srbije mogu do medalje na EP u Češkoj, gde će naredne godine braniti šampionsku titulu osvojenu pre godinu dana u Budimpešti.

S obzirom da smo se upoznale sa sistemom rada u seniorskom timu i videle kako to izgleda, verujemo da ćemo i sledeće godine ostvariti dobar uspeh i uzeti medalju, jer to svojim kvalitetom i zaslužujemo“.

Snežanu, Nevenu i KKŽ Crvena zvezda očekuju novi izazovi u ove nedelju. Prvo u sredu, u okviru 6.kola WABA lige u Montani, a zatim i u nedelju kada nas očekuje prvi “večiti derbi” ove sezone u Basket Sitiju.