Спортско друштво Црвена звезда прославља данас 76. рођендан. Тим поводом у Медија центру ФК Црвена звезда одржана је свечаност на којој су по 56. пут уручена традиционална признања најбољим спортистима, најбољем клубу и најбољем тренеру у црвено-белој породици, у протеклој 2020. години.

Ове године обележавање Звездиног рођендана и проглашење најбољих у 2020. години је због актуелне ситуације другачије него претходних. Пандемија вируса ковид-19 је утицала на све сфере живота, па и на спорт, не само код нас у Србији, већ и у читавом свету.

Спортских такмичења је било мање, одржавана су у тешким условима, посебно у млађим категоријама, али традиција обележавања рођендана наше Црвене звезде се не сме прекидати, и уз поштовање свих мера Владе Републике Србије донета је одлука да се признања за протеклу годину доделе у категоријама: најбољи тренер, најбољи спортиста и спортисткиња и најбољи клуб.

На почетку свечаности присутнима се обратио др Небојша Човић, председник Управног одбора СД Црвена звезда и председник КК Црвена звезда.

– У току 2020. године, коју је обележила пандемија вируса ковид-19, који је зауставио бројна спортска такмичења у читавом свету, спортисти и клубови Спортског друштва Црвена звезда су, ипак, забележили запажене резултате. Освојена су 34 трофеја у екипној конкуренцији, 16 у сениорској и 18 у млађим категоријама (прошле године освојена су 52 трофеја, 26 сениори и 26 млади). Шампионске титуле су освајали наши фудбалери, атлетичарке и атлетичари, хокејаши, мачеваоци, рагбисти, каратисти, футсалери, рвачице, картингаши, бриџисти… На крају године су нас обрадовали и ватерполисти освајањем Купа Србије.

Џудисткиња Андреа Стојадинов је исписала историју овог спорта пошто је у само 15 дана донела три медаље са Европских првенстава, што никоме никада није пошло за руком. Уз то је освојила и своју прву медаљу на Грен слему. Њен колега, а двоструки најбољи спортиста СД Црвена звезда, Немања Мајдов је показао светску класу на Првенству Европе освојивши сребрну медаљу. Атлетичарка Милана Тирнанић је освојила златну медаљу у трци на 100 метара и постала шампионка Балкана. На том истом Првенству Балкана Страхиња Јованчевић је освојио сребрну медаљу у скоку у даљ, а Ања Лукић бронзану медаљу у трци на 100 метара препоне. Веслач Озрен Петровић је освојио бронзу на Првенству Европе за ергометре, а боксер Марко Николић је одбранио титулу ВБЦ шампиона Медитерана.

Чак и у млађим категоријама, иако је одржан мали број такмичења, спортисти Звезде су остварили завидне резултате. Хокејаш Матија Динић је представљао Србију на Олимпијским играма младих у Лозани, у новој дисциплини “Хокеј на леду 3 на 3“, и сјајним наступима свој тим водио до сребрне медаље. Због свог успеха добио је признање Олимпијског комитета Србије за најбољег младог спортисту наше земље. Одбојкашице Тара Таубнер и Тијана Врцељ су наступиле за репрезентацију Србије на Првенству Европе за јуниорке на коме су освојиле сребрно одличје. И млада одбојкашица Ања Кујунџић се са Првенства Европе за кадеткиње вратила са медаљом око врата, али бронзаном. Џудисткиња Ања Обрадовић је освојила бронзану медаљу на јуниорском Првенству Европе. Веслачица Маја Мишљеновић је са репрезентацијом Србије у осмерцу на јуниорском Првенству Европе освојила бронзано одличје.

Црвена звезда је имала своје представнике и на атлетском јуниорском Првенству Балкана где су освојене вредне медаље. Шампионка Балкана је постала Тијана Јапунџић у штафети 4х100м, а бронзана одличја у штафети 4х100 м су овојили: Богдан Видојковић, Стефан Каљуш и Стефан Михајлов.

Фудбалски клуб Црвена звезда је са великим успехом наступао у Лиги Европе и оставио значајан траг импресивним наступима против Милана и знатно допринео промоцији и угледу имена Црвене звезде у години која је за нама. Кошаркашки клуб Црвена звезда је већ стандардно учесник најелитнијег европског такмичења, Евролиге, и упркос проблемима са ковидом показао је да представља озбиљан, изузетно добро организован клуб на нивоу најелитнијих клубова Европе.

Верујемо да ће на Олимпијским играма у Токију међу спортистима Србије бити и представници Црвене звезде, што само по себи представља успех и да ће то бити још једна потврда доброг и квалитетног рада у клубовима СД Црвена звезда.

Звездаши, срећан нам рођендан!

Уследило је 56. по реду проглашење најбољих у избору СД Црвена звезда и Звездине ревије, која већ 60 година непрекидно излази.

Признање за најбољег тренера у 2020. години добио је шеф стручног штаба нашег фудбалског клуба Дејан Станковић. Признање му је уручио Зоран Аврамовић, директор Црвена звезда маркетинга.

Најбоља спортисткиња Црвене звезде за 2020. годину је млада џудисткиња Андреа Стојадинов, која је оправдано одсутна, а признање уместо ње је примио њен брат, њена највећа подршка и спаринг партнер Алекса из руку Игора Милојевића, генералног секретара СД Црвена звезда.

Голман и капитен нашег Фудбалског клуба Милан Борјан био је најбољи спортиста Црвене звезде у 2020. години. Признање најбољем спортисти уручио је др Небојша Човић, председник УО СД Црвена звезда и председник КК Црвена звезда.

Најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда у 2020. години је наш Фудбалски клуб. Пехар у име фудбалског клуба примио је Звездан Терзић, генерални директор клуба од Александра Боричића, председника Савета СД Црвена звезда и председника ЦЕВ.

ККЖ Црвена звезда Комбанк овом приликом честита свим добтиницима признања уз жељу да следећи, 77. рођендан наше Црвене звезде прославимо у много бољим околностима, са још више титула, трофеја и награда.

Звездаши, срећан рођендан!