Košarkašice Crvene zvezde Kombank poražene su u 10.kolu Prve ženske lige Srbije od Radivoj Koraća, 75-69 (21-15, 16-27, 22-11, 16-16).

Oslabljen je bio tim Dragana Vukovića izostankom Sanje Mandić, nakon povrede u Banjaluci, što je dodatno otežalo posao u hali “Radivoj Korać”, pored stvari kojima nije mesto na košarkaškom terenu.

Početak meča je pripao domaćinu, stvorile su igračice Radivoj Koraća četiri poena razlike, kontrolisale stečeno vođstvo, da bi sa linije penala Tijana Jelić nadogradila prednost za kraj prvih deset minuta, 21-15.

Zvezda je u drugom periodu došla do svoje igre, preuzela kontrolu utakmice i diktirala tempo, što je i dovelo do preokreta. Sa dve serije 8-2, crveno-bele su prvo stigle do izjednačenja (23-23), a zatim i do prednosti, (26-31). Za kratko vreme su izabranice Dragana Vukovića preuzele kontrolu utakmice, zaigrale prepoznatljivu, agresivnu odbranu, a u napadu je prednjačila Maša Jankovića, i nagradila dobru timsku defanzivu. Potrebnu energiju u napadu donela je Tamara Čorto, a Nađa Nedeljkov odvela Zvezdu na “plus 6”, razliku koju je potvrdila Ivana Katanić, (33-39). U finišu su uspele igračice Radivoj Koraća da se primaknu na dva poena minusa, ali je brža od sirene bila Milina Mišeljić i sa blizu pola terena trojkom potvrdila Zvezdinu prednost na poluvremenu, (37-42).

Maša Janković je pogodila za 37-44 na startu trećeg kvartala, a zatim je usledilo ono što zaista ne priliči ovakvom susretu. Sav trud i napor koji su uložile igračice oba kluba je u drugom planu zahvaljujući odlukama onih koji su tu da “dele pravdu”. Neujednačen kriterijum i tendeciozno suđenje bili su presudan faktor daljeg toka meča.

Na terenu su se nalazile buduće seniorske, juniorske i kadetske reprezentativke Srbije, ali sudijski trio iz Valjeva je sebe stavio u prvi plan i utisak je da nije štitio budućnost srpske ženske košarke, za koju se toliko zalažemo. 19 od 28 puta na liniju za slobodna bacanja domaće igračice stale su u drugom poluvremenu, a po pet faulova dosuđeno je Marti Vulović i Milici Bojović. U takvom odnosu snaga Zvezda je izgubila napadački ritam, nije uspevala da pronađe rešenje u pojedinim situacijama, ali je do sredine četvrtine ipak zadržala prednost, (45-51). Maša Janković je pogodila za 50-53 na 4.38 pre kraja, a ekipa Radivoj Korać je sa linije penala stigla do serije 9-0 i prednosti 59-53 pred poslednjih deset minuta.

U poslednjoj četvrtini, Zvezda je “jurila” rezultat, ali je ostala i bez Maše Janković zbog pet faulova, Nađa Nedeljkov je imala četiri, a Jelena Maksimović – Jevđenijević sa linije penala održavala prednost domaće ekipe. U poslednjem minutu uspele su crveno-bele da priđu na šest poena minusa, ali ne i da dođu do podviga i totalnog preokreta. Dve sekunde pre kraja utakmice, prilikom osvojene lopte, Ivana Katanić je nesmotreno faulirana, sudije pustile da istekne vreme, na sreću, nije došlo do ozbiljnije povrede. Rezultat je ostao 75-69.

Najefikasnija u redovima Crvene zvezde bila je Maša Janković sa 19 poena, Ivana Katanić je zabeležila dabl-dabl – 11 poena, uz 13 asistencija, 11 je poena je ubacila i Nađa Nedeljkov, dvocifrena je bila i Tamara Čorto sa 10 poena.

U nekoliko navrata tokom sezone je KKŽ Crvena zvezda Kombank oštećen, kao i na drugom turniru U17 WABA lige, nismo želeli da se bavimo stvarima koje se ne tiču terena i pored činjenice da smo opstruisani na istom, ali ovoga puta je zaista odnos prema Crvenoj zvezdi otišao predaleko izvan linije predviđene za košarku.

Na kraju utakmice KKŽ Crvena zvezda Kombank je uložio žalbu i primedbu na dešavanja tokom meča i suđenje.

Čestitamo ŽKK Radivoj Korać na pobedi.

KKŽ Crvena zvezda Kombank: Katanić 11 (5sk 13as 5ukl), Čubra, Tešić, Vulović 1, Nedeljkov 11 (3ukl), Deurić 7 (5sk 2as 2ukl), Janković 19 (8sk 2as 3blk), Đokić, Dešić, Čorto 10, Bojović 2 (3sk 1ukl), Mišeljić 8 (2sk). Trener: Dragan Vuković