Један од великана српске кошарке и међу кондиционим тренерима, пионир у раду са играчима на физичкој припреми, професор Петроније Пера Зимоњић, преминуо је у суботу у 79. години живота.

Осим што је изнедрио генерације студената, кошарку је својим знањем и применом свега у чему је био први на овим просторима, подигао на виши ниво у свом делокругу рада без кога је данас тешко замислити игру под обручима.

Петроније Зимоњић је рођен у Чачку 1942.године. Део кошарке којој је дао много, био је више од пола века.

Југословенској, српској и светској кошарци је као иноватор дао много. Био је део стручног штаба женског тима Црвене звезде који је 1979. године постао првак Европе и који је као тренер предводио Страхиња Браца Алагић. Део црвено-беле породице био је и као немерљива помоћ Владиславу Лучићу и КК Црвена звезда 1993. и 1994. године, када се наш тим окитио узастопним титулама првака Југославије.

Део стручног штаба КК Црвена звезда био је и у сезони 2010/2011, у стручном штабу Михајла Увалина.

Петроније Зимоњић је огроман допринос дао и као члан репрезентације која је 1995.године освојила титулу првака Европе у Атини, у стручном штабу Душана Дуде Ивковића.

Пера Зимоњић је био човек увек спреман за причу, ведрог духа и велики стручњак који је помогао и изнедрио велики број академски образованих људи, али и значајно помогао у развоју бројних кошаркаша и екипа знањем које је било испред свог времена.

Провео је пет деценија у кошарци и дао велики допринос бројним успесима наших репрезентативних селекција и клубова. Био је пионир кондиционог рада са кошаркашицама и кошаркашима.

Био је један од оснивача и покретача КК Карабурма, одакле је са места помоћног тренера стигао на Мали Калемегдан и у ККЖ Црвена звезда. У Црвеној звезди каријеру и развојни пут започео је и његов син, Предраг Бата Зимоњић.

Опело ће се одржати у уторак 12. јануара 2021. године у 12.30, а сахрана у 13.00 часова на Централном гробљу у Београду.