Košarkašice Crvene zvezde poražene su u utakmici 8.kola WABA lige u Bugarskoj od ekipe Beroe, 84-78 (14-23, 26-11, 15-24, 29-20).

Zvezdin trener Dragan Vuković nije mogao da računa na Milicu Bojović, umesto nje je priliku pružio Mariji Ristić. Intezivna utakmica, sa dosta brzih serija koševa. Zvezda je uložila mnogo energije da stigne protivnika i sačuva prednost, ali je ovoga puta ona bila na strani bugarske ekipe u vidu američkog tria – Tiere Benks, Britni Rajt i Ališe Vomak.

Na početku meča se igralo čvrsto, a domaća ekipa je prva došla do prednosti (4-0) i vodila do sredine prvog perioda igre (11-6), kada je Marija Prlja trojkom inicirala Zvezdinu seriju 9-0, u kojoj je postigla sedam poena. Zvezda je na kraju prve četvrtine vodila sa maksimalnih +11, 23-14.

Beroe je u odnosu na prvi deo faze regionalnog takmičenja pojačan sa tri internacionalne igračice iz SAD – Benks, Rajt i Vomak, koje su i bile ključne u preokretu bugarskog vicešampiona. Benks je zabeležila svih 16 poena u drugoj četvrtini u kojoj je Beroe sa dve serije uspeo da iskoristi pad u igri Crvene zvezde. Serijom 10-0 je došao do rezultatskog egala, a serijom 7-0 preuzeo prednost i na poluvreme otišao sa vođstvom 40-34.

U nastavku, Zvezda je konstantno prilazila i pretila, i uspela da preuzme vođstvo preko Aleksandre Katanić i Mine Đorđević serijom od šest vezanih koševa. Benks je stala u trećoj četvrtini, Zvezda je dobrom odbranom neutralisala rešenja domaće ekipe i pred poslednjih deset minuta vodila 55-58.

Ipak, američki trio u redovima Beroea je postigao sve poene za bugarsku ekipu u poslednjoj četvrtini, izuzev tri iskorišćena penala Naneve u finišu, kombinovano 26, i doneo pobedu. Zvezda je održavala prednost do poslednjih pet minuta, kada su Benks i Rajt serijom 7-0 doneli svojoj ekipi 67-62, a u tim momentima je petu ličnu grešku zaradila Biljana Stjepanović. Zvezda je imala priključak, Prlja i Đorđević su sa dve trojke smanjili razliku na samo jedan koš, ali tada je i Vomak počela da pogađa. U poslednjem minutu Beroe je imao 8 poena prednosti (82-74), koje je Zvezda uspela da smanji i uvede meč u samu završnicu sa 82-78, a konačan rezultat je postavila Naneva sa penala.

Jedna od prednosti bugarske ekipe u odnosu na šampiona Srbije je bila i u kontroli skoka, zahvaljujući Tieri Benks. Problem su predstavljali i faulovi Biljane Stjepanović.

Najefikasnija je bila Mina Đorđević sa 22 poena, Prlja je postigla 16.

Drugi poraz crveno-belih u WABA ligi. Zvezda u narednom kolu dočekuje podgoričku Budućnost u Železniku.

KKŽ Crvena zvezda: I.Katanić 9 (3sk 2as 3ukl), Stjepanović 8 (2sk 4as), Tešić, Prlja 16 (2sk 6as 4ukl), Bogićević 6 (2sk 3as), Zukanović, A.Katanić 9 (6sk 5as), Đokić, Naumčev, Ristić, Đorđević 22 (7sk 5ukl), Jovanović 4.