Košarkaški klub ženski Crvena zvezda odlučio je da velika zalaganja najmlađih igračica i osvojenih pet trofeja prošle sezone u pionirskoj konkurenciji nagradi učešćem u WABA U15 ligi, koja će crveno-belim pionirkama predstavljati još jedan veliki izazov u njihovom razvoju, kako košarkaškom, tako i životnom.

Domaćin prvog turnira bila je upravo Crvena zvezda, a crveno-beli klub je u nedelju ugostio tri ekipe iz regiona – Trešnjevku iz Zagreba, PVSK iz Pečuja i Brod na Savi iz Slavonskog broda.

Osim zadovoljstva na licima gostiju i roditelja na tribinama dvorane „Basket Siti“, potvrdu dobre organizacije, kvalitetne igre i poštovanja protokola dao je i komesar takmičenja i trener Trešnjevke Željko Ciglar.

Ovo je 13. godina po redu kako postoji WABA liga u ovoj kategoriji. Za tih 13 godina kroz takmičenje je prošlo mnogo odličnih igrača, koji danas igraju u vrhunskim evropskim ekipama i koji su napravili vrhunske košarkaške karijere. Mislim da su u tom uzrastu imali najviše koristi od toga. Ove godine imamo 16 ekipa u toj konkurenciji, od kojih je bar 10 veoma kvalitetnih. I one slabije ekipe će kroz ovakve utakmice mnogo naučiti i sazreti. Sada je ovo takmičenje već tradicionalno. Ima svoju težinu, traži od klubova određeni nivo organizacije, prati se i statistika tih mladih igračica, utakmice se gledaju uživo. Mislim da je to sve ono što unapređuje košarku“, rekao je komesar takmičenja i dodao:

Ekipe na ovim prostorima su osuđene na to da u domaćem prvenstvu postoji jedna ili dve ekipe koje se smenjuju na vrhu tabele, ostale su slabije. Dolazimo u situaciju da moramo da širimo krug protivnika na region. Možda to jeste naporno, organizacijski i finansijski zahtevno za klubove, ali to deci predstavlja ogromno iskustvo. Devojčice su možda prvi put bile u Beogradu, videle neke znamenitosti i saznale nešto novo, a u isto vreme odigrale dve kvalitetne utakmice. Imali smo vremena da odgledamo i utakmicu FMP – Cibona. Odlaze odavde sa mnogo lepih utisaka“.

Ciglar je ocenio Crvenu zvezdu kao odličnog domaćina, kako na terenu, tako i van njega.

Reći ću vam jednu stvar, poslednji put kada smo igrali protiv Zvezde, to je bilo u kadetskoj selekciji u finalu, u Novom Sadu. Polovina te selekcije Zvezde sada čini seniorski tim i nalazi se na spisku reprezentacije Srbije. Postigle su vrhunske rezultate. Meni je bilo žao što jedno vreme nije bilo Zvezde i srpskih klubova u mlađim kategorijama regionalnog takmičenja. To daje posebnu težinu takmičenju. Verujem da će u budućnosti biti više srpskih timova. Zvezda se kao domaćin sjajno pokazala, to moram da istaknem. Dvorana je predivna, sudije odlične. Oni jesu delegirani, ali je veoma važno napomenuti da je to bitan faktor za jednu kvalitetnu sportsku priredbu. Što se mene tiče, turnir ocenjujem maksimalnom ocenom jer je sve bilo na vrhunskom nivou. Tu su dobri ljudi, prijatelji od ranije ili neki novi, za poželeti da svi turniri budu baš takvi“, zaključio je Ciglar.